TOP lavinamieji žaislai 2-3 metų vaikams

10147 Views
 
Straipsnį paruošė Eglė Tumasonienė, vaikų ergoterapeutė, besigilinanti vaikų raidos sutrikimų srityje.

Kokius žaislus rinkti 2 – 3 metų vaikui?

2 – 3 metų amžiaus vaikas judrus ir jo nebedomina vien priežasties – pasekmės ryšys. Žaidžia konstrukcinius žaidimus bei galima stebėti vaidmeninio žaidimo užuomazgas. Jis siekia būti savarankiškas, bet tuo pačiu siekia veiklų, kurias atlieka suaugusysis. Nors šių veiklų siekė ir anksčiau, tačiau šiuo metu jas atlieka daug tiksliau ir laisvo žaidimo metu mėgdžioja tokias veiklas. Todėl smagu turėti virtuvėlę, joje gaminti ar pjaustyti. Savo pagamintais patiekalais pamaitinti žaislus ar tėvus. Tai galėtų būti tokio tipo mediniai žaislai vaikams bei pjaustomos daržovės ir vaisiai:
33013--allaboutallegra-4.png httpwww-bigjigstoys-com-s3-website-eu-we

Taip pat turėti savo meistro įrankių rinkinį ir padėti tėčiui taisyti, pavyzdžiui, kaip šie mediniai meistro rinkiniai:
159293810_529557188014824_50472118353452 bj311_1.jpg

Ar pabūti gydytoju - medinis gydytojo rinkinys:
bj489-10.jpg bj489.jpg

Bei aprengti/nurengti lėlę, ją maitinti ar migdyti, įsidėjus į vežimėlį vežioti. Tai galėtų būti tokios lėlės, kaip pavyzdžiui, Miniland teisingų proporcijų lėlės su rūbais, priedais lėlėms maitinimui, prausimui ir t.t. ar vežimėliu lėlėms:

Tokio amžiaus vaikams taip pat patinka prisidėti į karutį ar vežimėlį daiktų ir vežioti. Dėl tokio sieko stumdyti, traukti, ritinėti, perstatyti, rekomenduoju rinktis ypač tvirtus ir kokybiškus žaislus.

Nereikėtų pamiršti ir tikslingai nukreipti vaiko judrumą: mokytis važiuoti paspirtuku ar triratuku, gaudyti ir mesti įvairaus dydžio kamuolius.

Vaikui darosi įdomu tikslingai žaisti smėliu ir vandeniu, todėl svarbu pasirinkti tinkamus žaislus.

Viena svarbiausių šio amžiaus lavinimo sričių yra pažintinės funkcijos ir smulkioji motorika. Vaikas pradeda aktyviau rūšiuoti net tik formas, bet ir spalvas bei įvairius objektus. Tam lavinti tinka tokie rinkiniai, kaip Miniland geometrinių formų rinkinys:
5005032164_3.jpg

Taip pat šios amžiaus grupės vaikai jau geba tiksliau atlikti vėrimo užduotis ar dėti smulkius pagaliukus/mozaikos dalis į vietas. Tokiems įgūdžiams tinka šis Miniland lavinamasis rinkinys:

Taip pat dvimečius-trimečius galima paskatinti kaladėlių ar konstruktorių pagalba atkartoti/sudėti formą, paprastą seką. Tai edukaciniai žaidimai, kaip Miniland lavinamasis žaidimas Medinės formos:

Taip pat šios amžiaus grupės vaikams patinka žaisti su gyvūnėlių figūrėlėmis imituojant jų veiksmus. Žaidžiant visada stenkitės aiškiai įvardinti, parodyti ir įvardinti paskirtį. Paskatinkite kuo daugiau savo vaiką atkartoti.

Meninė veikla neatsiejama nuo pažinimo. Kartu išbandykite elementarius piešimo ar kūrybinius elementus: aktyviai keverzokite popieriaus lape, bandykite atkartoti brūkšnius bei pagrindines formas, dėkite štampukus:

klijuokite detales:

arba liekite dažų spalvas dideliame lape. Nepamirškite lipdyti iš įvairių medžiagų – modelino, plastelino, molio, kinetinio smėlio ar pan. Kaip, pavyzdžiui, Super Sand kinetinis smėlis ar Playfoam pluffle sensorinė masė:


Tad pabrėžiant svarbiausius akcentus:
- svarbi aktyvi veikla;
- skatinti meninę raišką;
- kuo daugiau manipuliuoti smulkiais objektais ir juos tiksliai taikyti;
- svarbu rūšiavimas ir atkartojimas ne tik sekų, bet ir veiksmų.

 

Naujausi įrašai