Kaip išgyventi Kalėdinį laikotarpį arba nepasiklysti tarp žaislų ir nenuliūdinti vaiko?

1506 Views
 

Kalėdos tėvams yra tikras galvos skausmas: ką dovanoti vaikui, kad po 5 min. jis nenumestų į kampą ir kaip apeiti visas mirgančias vitrinas.

1. Visada pirkdami žaislą galvokite apie jo panaudojimo galimybes. Iš esmės žaislus galima suskirstyti į kelias grupes: a. kurie mieli, paprastai minkšti, ir vaikai su jais tapatinasi ar identifikuoja kaip geriausią draugą (tai gali būti ir įvairūs herojai) ir b. lavinamieji (grupė iš ties plati: gali būti ir mokomieji, kūrybiniai, konstruktoriai, tam tikri vaidmenų žaislai, kurie lavina socialinius įgūdžius ir t.t.). Vadinasi, visi tie, kurie tik šviečia, groja ir pan. bus kelių minučių žaislas. Tokių žaislų kartais taip pat reikia, bet prisiminkite, kad jais susidomėjimas greitai išblės, susitaikykite su tuo (žinoma, gali būti išimčių ir žaislas vaikui gali patikti ilgą laiką).

2. Mano viena draugė turi puikų metodą atrinkti vaiko tikrai norimus žaislus. Iš vieno žaislų parduotuvių tinklo ji paima lankstinukus, katalogus, vaikas juos varto, žymisi, pasakoja, kaip su jais žais, ką darys. Ir po kurio laiko, suvokia, kad kai kurie žaislai jam nereikalingi, t.y. jis atsirenka tuos žaislus, kuriuos jis mato ilgesnėje perspektyvoje, kurie sukelia ilgalaikį susidomėjimą.

3. Įstrigusi praeitais metais vieno seminaro metu išgirsta mintis: netraukite vaikų nuo žaislų. Jei vaikas sako "Tėti, žiūrėk kokia mašina!", prieikite ir kartu su vaiku apžiūrėkite tą mašiną, pasigrožėkite, jei galima, išbandykite. Juk nebūtina čia ir dabar pirkti, leiskite vaikui pasmalsauti. Tiesą sakant, dalyvaujant renginiuose ir mugėse pastebėjau šią tėvų daromą klaidą - vaikus nuo žaislų stendo jie tiesiog jėga traukia, neleisdami net prieiti. Bet, būkime atviri sau, kaip mes elgiamės su, tarkime, papuošalų, aksesuarų, kosmetikos, gražių suknelių stendais? Mes sau leidžiame prie tokių stendų prieiti, pasigrožėti, pasidomėti, kartais net pasimatuoti ir nebūtinai tai reiškia, kad mes ruošiamės pirkti, kartais mes tiesiog grožimės ir domimės. Bet štai vaikams mes to neleidžiame... Nutempus vaiką, girdisi frazė "ir taip turi daug žaislų". Bet gal jis to žaislo net nenorės, jis tiesiog nori pažiūrėti, gal pabandyti, paklausti ir galbūt apžiūrėjęs net nenorės jo pirkti. Žaislai - tai vaiko vienas pagrindinių susidomėjimo objektų ir todėl jam įdomios naujovės. Taigi mes tėvai, neturėtume drausti vaikams patenkinti savo smalsumą. Nutempus vaiką ir neleidus jam apžiūrėti žaislo, vaikui liks smalsumas ir jis to žaislo gali norėti dar daugiau. Nepaverskite žaislų draudžiamu ir todėl dar labiau norimu objektu.

4. Nepirkite daugybės žaislų. Visi žinome, kad šiandien kokybiški žaislai nėra pigūs, taigi geriau susimetę su seneliais nupirkite vaikui kokybišką ir ilgai naudojamą vieną žaislą nei daug pigių ir kelių minučių žaislų. Kažkada jau rašiau šiuo klausimu įrašą, kai pati tik susilaukus mažylio pripirkau jam daugybę žaisliukų - bet ne kiekyje esmė. Dažnai matau mamyčių grupėse, kaip mamos dalinasi žaislais apkrautų kambarių nuotraukomis ir skundžiasi, kad po kelių minučių vaikas naują žaislą tiesiog numeta. Pastaruoju metu vis daugiau psichologų atkreipia į tai dėmesį - vaikai turi per daug žaislų. Turėdami daugybę žaislų vaikai nesugeba susikoncentruoti, didelis kiekis juos trikdo ir blaško, nelavina vaizduotės, vaikai neišmoksta vertinti žaislų ir apskritai savo turimų daiktų, mažesnis bet  kokybiškesnis žaislų kiekis skatina susidomėjimą knygomis, piešimu, rašymu, vaikas labiau domisi aplinka ir, žinoma, gyvena tvarkingesnėje aplinkoje, kas turėtų patikti ir mamoms :).

5. Atkreipkite dėmesį į gamintojo rekomenduojamą amžių! Dažnai tėvai mano, kad nupirkę vyresniems skirtą žaislą vaiką labiau lavins. Deja, jei vaikas bus per mažas, jis nesupras kaip žaisti ir jam žaislas bus neįdomus. Žinoma, visi vaikai būna skirtingi ir Jūs žinote geriau, kas tinka Jūsų vaikams ir kokius gebėjimus jis turi, taigi jei matote, kad vaikas jau dėlioja detales, nesvarbu, ką rašo gamintojas, pirkite jam tą dėlionę!

6. Visada galvokite, kas patiks VAIKUI, o ne Jums. Jei žaislas patinka Jums, nereiškia, kad patiks ir vaikui. Jei vaikui nepatinka piešti, nepirkite jam piešimo ar spalvinimo rinkinių, kad ir kokie gražūs paveikslėliai Jums atrodytų.

Gražių artėjančių švenčių! :)

 
Kategorija: Patarimai

Naujausi įrašai